TÖRTÉNELEM: BMX

2009.12.06. 21:20

BMX töri avagy Know Your Roots

Ma már mindenki tudja mi az, hogy béemikszrájding, de honnan is indult el mindez? Azok a tengeren túli srácok keztek el BMXeken verenyezni akiknek nem volt pénzük vagy lehetőségük motocross-ozni. Megépítették a saját pályákat és motoros szerkóba elkeztek egymással versenyezni. Ezekben az időkben kezdett kialakulni a freestlye bmx is. Három tinédzsert nevezhetünk ősatyáinknak: Bob Haro-t, Kyle Miller-t és John Swanguen-t. Ők a Skateboard Heaven nevű beton parkban töltötték idejük nagyrészét, majd az utcán gyakoroltak ahol elvetették a mai bmx flatland magvait.
1977ben 19 évesen Haro Kaliforniába ment, hogy a BMX Action magazine-nak dolgozzon. Itt fedezte fel Robert Louis Osborn-t és itt alakult meg két évvel késöbb az első BMX szövetség a BMX Action Trick Team. A csapat tagjai voltak Kyle Miller, Bob Osborn(BMX Action magazine szerkesztője Robert Louis Osborn apja) és Gene Roden aki az American Bicycle Association(ABA) tagja volt. Az első szervezett BMX bemutató 1980 telén meg is született Arizonában az ABA Winter Nationals-en.
1980ban Haro kivált a csapatból hogy létrhozzá a saját nevével fémjelzett cégét.
A freestyle innentől kezdve beindult igaz a legtöbb cég underground működött és csak párnak volt szponzorált csapata de ők járták az államokat. A gyerekek eljártak a bemutatókra lemásolták a trükköket és újakat találtak ki. Sokan BMXeztek és itt még nem csináltak belőle piacot!
1984 nyarán Bob Osborn kiadta a Freestylin' Magazine-t ami gyökeresen megváltoztatta a BMXhez való hozzá állást. Felismerték a sportban rejlő lehetőségeket. A cégek elkezdtek új alkatrészeket tervezni és tehetséges bicósok után kutatni akiket szponzorálhatnak és a boltok tonna szám vették az alkatrészeket. Az American Freestyle Association pedig flatland és negyed cső versenyeket kezdett tartani.
1981 és 88 között élte a fénykorát a freestyle. Teljesen új bicókat, alkatrészeket adtak piacra kifejezetten freestlye felhasználásra.
A 90es évektől kezdve még szélesebb körbe elterjedt a BMX. Egyre több versenyt rendeztek és egyre másra tüntek fel a ma már legendának számító arcok. Gondolok itt Ryan Nyquist-re vagy Cory Nastazio-ra akik hatalmasakat újjítottak a dirtbe, Dave Mirra-ra a BMX park királyára, Matt Hoffman-re aki vert-be lett legenda a 900assal és a kevésbé ismert de kötelező nevű magyar származású Albert Rétey aki letette a mai európai flat alapköveit. Megalakult sok bmxes cég köztük a Mongoose, a GT és még sok más. Mára eléggé átalakult kicsiny sportunk és szerencsére már télleg mindenki ismeri. Rengeteg cég (Fit, Fly, WTP, Sputnic, Shadow, Snafu...) van a piacon és a ruházati cégek is beszálltak abba, hogy  nagy erővel szponzorálnak bárkit akinek van hozzá tehetsége. A legnagyobb változást talán a street bicózás élte át. Sokan fékek és pegek nélkül bicóznak és a legtöbb mai vázat már levehető fék bütyikkel vagy épp fék bütyik nélkül árulják. Napjaink legismertebb emberei a bmxen mind egy életstílust tudnak magukévá. A BMX-t, a szabadságét. A freestlye kiteljesedett, mindenki megtalálhatja benne a saját útját...

A bejegyzés trackback címe:

https://xeleven.blog.hu/api/trackback/id/tr131578930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása